MAGROS 2019

MAGROS-2019---panel-2 - dinstveno-trziste-EU---PR-agencija-IN-MEDIAS-RES-KOMUNIKACIJE

Prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta EU bili su u fokusu ovogodišnje konferencije za proizvođače i trgovce Magros 2019. Konferenciju organiziraju Hrvatska gospodarska komora i časopis Suvremena trgovina.

Naglasci s otvorenja

Josip Zaher

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda. No, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Srećko Sertić

MAGROS-2019---Srećko-Sertić---jedinstveno-trziste-EU---PR-agenija-IN-MEDIAS-RES-KOMUNIKACIJE

Srećko Sertić, direktor i glavni urednik Suvremene trgovine je naglasio da je nova maloprodajna revolucija već u tijeku. Ona će utjecati na prehrambenu industriju diljem svijeta kako dosad nismo vidjeli. „Trgovački robne marke će rasti nauštrb velikih brendova, a iza toga leži širenje diskontnih lanaca koji svoj rad temelje upravo na svojim robnim markama, poput Lidla ili Aldija. Mi putem ove konferencije već godinama ističemo važnost trgovine koja je uz turizam najvažniji sektor za hrvatski BDP. Cilj nam je potaknuti razvoj trgovine općenito, s posebnim naglaskom na ruralna područja gdje trgovina zamire“, rekao je Sertić.

Holger Haibach

Direktor ureda u Hrvatskoj Zaklade Konrad Adenauer Holger Haibach je rekao da Hrvatska slijedi europske trendove u gospodarstvu. Ti trendovi su se u Njemačkoj manifestirali par godina ranije. „I kod nas se trgovina koncentrirala na jake brendove, a ozbiljno je naraslo i online tržište. Ljudi streme zdravom životu pa žele znati odakle dolaze proizvodi koje jedu. Sve više kupuju lokalno pa je i to prilika da se manji proizvođači brendiraju. Ključ je inovacija i pronalaženje niše, to nije lako, ali je vrijedno truda. Oni koji u tome uspiju će preživjeti i rasti“, poručio je Haibach.

Mario Antonić

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić je upozorio da u svakom poslu treba poštivati pravila. A pozvao je sve poduzetnike da se obrate ministarstvu po tom pitanju. „Pristupanjem jedinstvenom tržištu smo došli do velikih prilika, ali dobili smo i veliku konkurenciju s kojom su došli brojni izazovi. Zato mi te izazove rješavamo na nacionalnoj, ali na europskoj razini, kroz članstvo u brojnim tijelima. Ne postoji više samo unutarnja tržišta, moramo se fokusirati na globalne razmjere. Smatram da se možemo uhvatiti u koštac s najboljima na svijetu, a imamo i konkretnih pozitivnih primjera naših tvrtki koje su u tome uspjele“, naglasio je Antonić.

MAGROS-2019---publika---jedinstveno-trziste-EU---PR-agencija-IN-MEDIAS-RES-KOMUNIKACIJE

Olivera Maić

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je istaknula da je zajedništvo ono što će nas pozicionirati u svijetu. A Zagreb je generator gospodarskog razvoja Hrvatske pa i u području trgovine. „Tu smo zbog vas poduzetnika, a o našem konačnom uspjehu će odlučiti kupci. Svi smo tu da razvijamo kulturu usluživanja i na gospodarskom i na političkom tržištu“, kazala je Majić.

Panel rasprave MAGROS 2019

U sklopu konferencije održane su i dvije panel rasprave. S prvog panela pod nazivom „Hrvatska hoda, druge tranzicijske zemlje trče“ poručeno je da se Hrvatska više ne smije zadovoljavati stopama rasta ispod 3 posto, odnosno da je poželjna visina rasta od najmanje 5 posto. Istaknuto je da u apsolutnim razmjerima sporo rastemo, a u relativnim brzo zaostajemo za ostalim tranzicijskim zemljama te da bi zato svoj razvoj trebali zasnivati na proizvodnji s visokom dodanom vrijednošću, a ne na turizmu. Za to su potrebna ulaganja, domaća i strana, bez kojih nema impulsa za nova radna mjesta i brži razvoj.

MAGROS-2019---publika-2---jedinstveno-trziste-EU---PR-agencija-IN-MEDIAS-RES-KOMUNIKACIJE

Upravo to je bila tema drugog panela „Želi li Hrvatska (uopće) ulaganja u gospodarstvo – gdje i kako?“. U toj raspravi sudjelovala je i direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić koja je naglasila da su ulaganja nužna na svim razinama. Ulaganja su, uz potrošnju, glavni pokretač gospodarskog ciklusa. „Pred nama je novi investicijski ciklus jer se u trgovini primjećuje stagnacija nakon velikih ulaganja 90-ih. Bez toga nećemo moći pratiti svjetske trendove, a to je nužno da bi se pozicionirali na europskom i svjetskom tržištu“, zaključila je Ravlić.

HGK – Sektor za komunikacije