FARMACEUTSKA TVRTKA JGL OBJAVILA IZVJEŠĆE O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU.

PO MIŠLJENJU KOMISIJE HR PSOR-a IZVJEŠĆE JGL-a JE JEDNO OD KVALITETNIJIH IOR – IZVJEŠTAJA O ODRŽIVOSTI OBJAVLJENIH OVE GODINE U HRVATSKOJ

Farmaceutska tvrtka JADRAN-GALENSKI LABORATORIJ d.d. iz Rijeke (JGL) objavila je svoje sedmo Izvješće o održivom razvoju IOR. Izvješće donosi pregled ekonomskog, okolišnog i društvenog poslovanja u 2014. godini. U Izvješću je obuhvaćen cjelokupni raspon djelovanja i aktivnosti tvrtke, kao i svi odnosi koje pri tome tvrtka gradi. JGL se po prvi puta vodi G4 smjernicama Globalnae inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI).

IOR - JGL kontrola kvalitete

Mišljenje komisije Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR-a)

Tročlana komisija Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR-a) utvrdila je da je Izvješće sukladno zahtjevima sržne opcije G4 smjernica. Time je zadovoljen zahtjev objave informacija o utjecaju tvrtke na materijalne aspekte,. Tu je i nužan prikaz općih standardnih podataka koji prikazuju način upravljanja nefinancijskim utjecajima. Time se daje osnovni kontekst u kojemu tvrtka posluje, odnosno okvir za bolje razumijevanje utjecaja, rizika, prilika i s njima povezanim odlukama menadžmenta.

Na kraju svog mišljenja Komisija je pohvalila napore JGL-a i naglasila. „Prvo izvješće o održivosti ( IOR ) JGL-a rađeno po G4 smjernicama, odlično priređeno, odmjereno u veličini, količini i načinu prikaza informacija što ga čini vrlo transparentnim, uravnoteženim i vjerodostojnim. Smatramo da je ovo jedno od najboljih izvještaja o održivosti objavljenih ove godine u Hrvatskoj. Čestitamo JGL-u na velikom trudu i veselimo se novim rezultatima i uspjesima o kojima ćemo čitati u narednom izvješću.“

Udruga Paks

Kroz IOR izvješće se Maja Novosel, voditeljica spomenutog projekta i predsjednica udruge u Izvješću kaže: „Razvijati svijest o tome da je naše more živo misija je Društva za ekološka istraživanja Paks. Hvala JGL-u što je prepoznao važnost takvih akcija te nas punih pet godina podržava. Od srca mu želimo mirno more u godinama koje dolaze.“ Likovne ilustracije koje obogaćuju Izvješće dijelovi su nagrađenih radova hrvatskih školaraca nastali u sklopu nacionalnog natjecanja u 2014. godini.

Rezultati

Bitno je naglasiti kako je izvještajna godina za JGL bila jedna od zahtjevnijih u povijesti, no tvrtka je nastavila s investicijskim ciklusom i zapošljavanjem. Tri strateški značajne investicije nosile su jasnu viziju tvrtke – projekti Pharma Valley, Adrialab i JGL Beograd Sopot. Ukupni prihodi JGL-a u 2014. iznosili su 634 milijuna kuna od čega je 408 milijuna realizirano na izvoznim tržištima. Time tvrtka i dalje ponosno potvrđuje internacionalni predznak. Najvećim dijelom zbog problema na ruskom i ukrajinskom tržištu, JGL bilježi pad neto dobiti od 75 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Dobit tako iznosi 18 milijuna kuna. Ukupni prihodi JGL Grupe u 2014. pali su po stopi od 7 posto i iznosili su 810 milijuna kuna.

U organizacijskom dijelu, izvještajnu su godinu obilježile pripreme za promjenu organizacijskog ustroja, odnosno prelazak s dualističkog na monistički model korporativnog upravljanja s ciljem doprinosa boljoj realizaciji strategije i jačanja odnosa s kupcima. U proizvodnom dijelu, ukupno je realizirano oko 31 milijun proizvoda. Čak 2.500 serija gotovih proizvoda pušteno je u promet. Proveden je rekordan broj inspekcija nadležnih tijela. Portfelj je obogaćen s devet receptnih i dva bezreceptna lijeka. Najprodavaniji globalni brend tvrtke Aqua Maris proslavio je 15. godišnjicu i izlazak sto milijuntog proizvoda.

Nagrade

Tijekom 2014. godine JGL je zahvaljujući izuzetnom trudu zaposlenika u području društveno odgovornog poslovanja primio čak dvije nagrade Index DOP-a. U kategoriji Velikih poduzeća – u travnju za rezultate i aktivnosti u 2012., te prosincu za ostvarene rezultate u 2013. godini. Osim toga, JGL se i 2014. godine našao na popisu Top 5 poslodavaca Partnera treću godinu za redom. To dokazuje kvalitetu internih procesa upravljanja ljudskim resursima.

U uvodnom djelu IOR izvješća, Predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani poručuje: „Uz odgovoran menadžment i predanost zaposlenika, JGL će nastaviti obavljati svoje operacije na način neškodljiv za okoliš. Uz to, tehnička sigurnost i zaštita zdravlja dionika naši su zacrtani ciljevi, počevši od početnog stupnja razvijanja proizvoda nadalje. Zaštita okoliša i očuvanje prirodnih resursa i dalje će stajati visoko na našoj ljestvici prioriteta, nastojat ćemo ostati pouzdan i odgovoran član zajednice u kojoj živimo i radimo, vjerujući da poslovati dobro znači i činiti dobro.“

Cijelo izvješće možete pročitati na ovome linku.