Riječka farmaceutska kuća JGL d.d. realizira najveću investiciju u povijesti svog poslovanja. Ta investicija će u velikoj mjeri odrediti budućnost tvrtke, projekt Pharma Valley.

Pharma Valley projekt je proizvodno-tehnološka investicija koja će zasigurno promijeniti vizuru ulaska u Rijeku. Gradu će vratiti potisnuti industrijski izgled koji je Rijeka, kao snažno industrijsko sjedište nekada imala, a nedvojbeno će biti pokretač rasta i općega gospodarskog razvoja.

JGL-Pharma-Valley2 projekt 2

Ukupna vrijednost investicije je 361 milijun kuna. Od tog iznosa 232 milijuna kuna podrazumijeva ulaganje u zemljište i građevinske radove, a 129 milijuna kuna u opremu.

Projektom Pharma Valley obuhvaćene su obje lokacije – postojeća, Svilno 1, na kojoj se nalaze proizvodni pogoni, skladište ambalaže i popratni sadržaji te Svilno 2, nova lokacija na ukupnoj površini od 76.750 m². Ukupna neto razvijena površina zatvorenih prostora nove lokacije je 20.552 m². Unutar te površine dominira 7.304 m²  automatiziranog skladišta ambalaže, poluproizvoda i gotovih proizvoda. 5.100 m² je proizvodne hale i 3.330 m2 popratnih sadržaja (vodosprema, energana, prostor za pripremu medija, HVAC sustav…).

Arhitektonsko rješenje Pharma Valley

Sofisticirani farmaceutski tehnološki procesi, odabrana funkcionalna shema te specifičnost same lokacije, neposredno uz autoput na ulazu u Rijeku, glavni su faktori koji su utjecali na finalno arhitektonsko rješenje. Ono je rad Igora Rožića, dipl.ing.arh. i Davora Katušića, dipl.ing.arh, studija Rožić arhitekti d.o.o. Rijeka i Katušić Kocbek arhitekti d.o.o. Zagreb. U razradi rješenja arhitektonski tim je slijedio jasne zahtjeve i ideje JGL-ovog projektnog tima, koje proizlaze iz vrlo visoko postavljenih zahtjeva dobre proizvođačke prakse, svih specifičnosti koje farmaceutska industrija mora zadovoljiti.

JGL-Pharma-Valley projekt 3

Ideja linearnog prostiranja zgrade uz brzu prometnicu, na mjestu postojeće nedovršene proizvodne građevine, s ponavljanjem jednostavnih formi pokazala se logičnom i učinkovitom zbog toga što omogućuje prijenos optimalne funkcionalne sheme od ulaza materijala, proizvodnje, skladištenja gotovih proizvoda, istovara do uredskog bloka s razvojnim funkcijama.

Shed  krov u uvjetima novih tehnologija omogućava rješavanje brojnih zahtjeva vezanih uz sigurnost i efikasnost korištenja. To su odimljavanje, klimatizacija, evakuacija, osvjetljenje itd. Sve to uz istovremeno osiguranje visokog stupnja slobode u oblikovanju.

JGL-Pharma-Valley kroviste

Kompleks Svilno 2 svojim izgledom zrcali DNK strukturu, a sustav ostavlja prostor za prirodan rast jednostavnim dodavanjem novih “članaka”, reinterpretirajući model industrijske zgrade iz 19. stoljeća koja odiše tragovima industrijske baštine Rijeke.

Očekuje se da će građevinski dio radova biti gotov tijekom prosinca 2014. A dio koji je povezan s opremom i validacijom iste tijekom ožujka 2015. JGL bi s proizvodnjom na novoj lokaciji trebao započeti najkasnije u drugom kvartalu sljedeće godine.

JGL-Pharma-Vallye prozori

www.jgl.hr